Alpha-cursus

Vorming en ToerustingactiviteitenPlaats een reactie

Alpha-cursus 2018

Wat is Alpha?
Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven, dat is Alpha! Tijdens elf interactieve en gezellige bijeenkomsten en een mini-weekend ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt. Stel al je vragen en praat met andere geïnteresseerden door over vijftien inspirerende onderwerpen. Je bent niet de enige; wereldwijd volgden ruim 29 miljoen mensen een Alpha!

Voor wie?
Vraag je je af of er meer is? Ben je op zoek naar de zin van je leven? Loop je rond met andere levensvragen of wil je meer te weten komen over het christelijk geloof? Dan is Alpha echt iets voor jou!

Waarom?
Je ontmoet leuke, nieuwe mensen. Je denkt samen na over vijftien inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen vragen en ideeën. Daar is alle ruimte voor. En het is helemaal gratis!

Data en thema’s
Donderdag 10 januari 2019 Introductie / Is er meer?
Donderdag 17 januari 2019 Wie is Jezus?
Donderdag 24 januari 2019 Waarom stierf Jezus?
Donderdag 31 januari 2019 Hoe kun je geloven?
Donderdag 7 februari 2019 Bidden, waarom en hoe?
Donderdag 14 februari 2019 De Bijbel lezen, waarom en hoe?
Donderdag 21 februari 2019 Hoe leidt God ons?
Donderdag 28 februari 2019 Geen Alpha – voorjaarsvakantie
Vrijdag 8 maart 2019 Wie is de Heilige Geest?
Zaterdag 9 maart 2019 Wat doet de Heilige Geest? / Hoe kan ik vervuld worden met de Heilige Geest?
Zondag 10 maart 2019 Kerkentoer
Donderdag 14 maart 2019 Hoe kan ik het kwade weerstaan?
Zondag 17 maart 2019 Kerkentoer
Donderdag 21 maart 2019 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?
Zondag 24 maart 2019 Kerkentoer
Donderdag 28 maart 2019 Geneest God ook nu nog?
Zondag 31 maart 2019 Kerkentoer
Donderdag 4 april 2019 Hoe zit het met de kerk? / Hoe nu verder?
Zondag 7 april 2019 Kerkentoer
Donderdag 11 april 2019 Slotavond

Kosten
De bijeenkomsten en het materiaal zijn kosteloos. Er wordt alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het weekend. Financiën mogen nooit een reden zijn om niet deel te nemen aan Alpha: iedereen is WELKOM!

Overige informatie

  • De Alphacursus wordt in Zeewolde georganiseerd in samenwerking met de PGZ, GKV, EGZ , NGK en de Christengemeente Zeewolde.
  • Voor mensen die minder mobiel zijn, bieden we de mogelijkheid om gehaald en weer thuisgebracht te worden.
  • Voor algemene informatie over Alpha kun je kijken op alpha-cursus.nl.

    Tot slot
  • Langs deze weg willen we gemeenteleden oproepen om mensen in hun eigen omgeving (buren, kennissen, vrienden en/of familieleden) uit te nodigen voor de Alpha en hen te vergezellen tijdens de introductieavond. Onze ervaring is dat dit de drempel enorm verlaagt!
  • Gedurende de cursus worden de deelnemers gestimuleerd één of meerdere kerkdiensten bij te wonen, om zo de sfeer in de kerk te proeven en iets te ervaren van de warmte van de gemeenschap van de kerk.
  • Wilt u bidden voor nieuwe deelnemers en voor het team dat de Alpha organiseert?

Eerdere deelnemer Ben Homeijer schreef deze aanbeveling:
‘Ik las de aankondiging dat er in 2019 weer een alpha-cursus gehouden wordt. Enkele jaren geleden heb ik een alpha gevolgd en daar kan ik – al is het wat laat – alleen maar positief commentaar op geven. Het eerste was dat het mij totaal niet de indruk gaf van een cursus. Dat is misschien al eerder gesteld, maar het had voor mij niets van de verhouding tussen een leraar en leerlingen of van prestatiedruk.

Vooraf was er een  introductie-bijeenkomst. Bij de eerste “echte” bijeenkomst werd  de deelnemersgroep opgedeeld in vier groepen, met voor elke groep een gespreksleider. Ik had aangegeven dat ik bij voorkeur niet met leeftijdsgenoten in een groep wilde, maar met wat jongere mensen dan ik. Die vraag werd spontaan ingewilligd. De groep bleek te bestaan uit gelovigen (al dan niet kerkelijk), ongelovigen (zoals ik) en mensen van wie ik de indruk kreeg dat het geloof hen niet onbekend was, maar die bedenkingen hadden, bijvoorbeeld door opgedane ervaringen.
De onderwerpen werden op de avonden toegelicht en na de maaltijd nader in de groepen besproken. Als gevolg van de samenstelling van mijn groep  werden de woorden van de inleiders en de adviezen van de gespreksleiding zeker niet voor zoete koek geslikt. Wat mij daarbij trof was de openhartigheid waarmee gediscussieerd werd. En dat de goede sfeer, die er was, zeker niet onder die discussies te lijden had.
Helaas heb ik enkele avonden moeten missen en als ik wel kon, ging het niet of nauwelijks over de punten uit het cursusboekje maar meer over de vele door de cursisten zelf aangedragen vraagpunten.  Ondanks dat – of misschien juist dankzij dat -kan ik  het meemaken van deze gesprekken, grotendeels over het christelijk geloof, van harte aanbevelen.’

Lees ook: ‘Alpha heeft mij persoonlijk geraakt‘ van Edwin van Mierop

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.