Blog: Als de wind die waait met vlagen….

Walter van der Veenblog, Walter van der Veen1 Reactie

Pinksterzondag keken wij naar een herhaling van de Met hart en Ziel Pinksterviering die vorig jaar in Dokkum was opgenomen, met ds. René de Reuver. De muziek en zang maakte veel indruk, met de mooie uitvoering van een aantal pinksterliederen die wij tot nu toe nog niet gezongen hebben in Zeewolde: zoals lied 700 “Als de wind die waait met vlagen” met een mooie tekst van André Troost.

Daarvóór hadden we onze eigen online dienst bekeken waarin werd meegedeeld dat ds. Lex waarschijnlijk beroepen wordt door een andere gemeente.

Volgens www.liedboekcompendium.nl (een interessante website met allerlei achtergrondinfo bij liederen uit het nieuwe liedboek die ik zelf vaak gebruik) is lied 700 voluit een pinksterlied. “Heel duidelijk wordt een verbinding gelegd tussen de verschijnselen uit Handelingen 2 (wind, vlam, vuur) en Israëls verblijf bij de Sinai in de woestijn.”

De tekst van met name het derde couplet raakte ons, vooral met de aankondiging van het mogelijke beroep nog naklinkend in onze oren. Het lijkt (ondanks de coronamaatregelen…) in onze gemeente soms zo dat er geen wind meer waait, of alles tevergeefs is geweest, dat de passie er niet meer is, alsof we net als Israël onderweg zijn in de woestijn.

Misschien veroorzaakt het mogelijk aanstaande afscheid van ds. Lex bij ons de storm of donderslag die we met elkaar nodig hebben (couplet 1), want zo verrassend waait de Geest ook.

“Totdat weer in lichterlaaie vonkt en vlamt: het vuur, de Geest!”

Dat wensen wij ons allen toe.

Walter van der Veen

Deel dit bericht:

Reactie op “Blog: Als de wind die waait met vlagen….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.