Blog: Als ja ja blijft

Karlien Lodewijkblog, Karlien Lodewijk4 Reacties

Afgelopen week las ik een blog van David Heek (spreker, coach en Gods(onder)zoeker) met de titel ‘als ons ja ja blijft.’ Hij werd geïnspireerd tot het schrijven van het blog door 3FM-dj Joram Kaat, die zich in zijn radio-uitzending openlijk ergerde aan de reclames van Second Love. Reclames waar vreemdgaan wordt aangemoedigd.

Ook ik erger me aan deze reclames. En het roept vragen op. Is datgene wat je hebt niet goed genoeg? Is het gras bij de buren groener? Is vreemdgaan ‘normaal’ geworden? Ben ik net als Joram Kaat een moraalridder?

Achtbaan van feest
10 jaar geleden zaten we in een achtbaan van huwelijksfeesten binnen de familie- en vriendenkring. Het spreekwoord ‘zien trouwen, doet trouwen’ was in onze kringen echt van toepassing. Ook ons eigen huwelijk (17/9/2004) hebben we gevierd en gedeeld met allen die wij liefhebben. Alle ja-woorden waren oprecht en liefdevol. Of ze nu alleen voor de ambtenaar werden uitgesproken of ook tegenover God.

Anno 2016
Inmiddels is het 2016 en zijn wij zelf ruim elf jaar getrouwd. We hebben inmiddels 2 gezonde zoons en zijn druk met gezin, werk en sociaal leven. Maar de feestelijkheden zijn er inmiddels wel vanaf. Want scheiden is het nieuwe trouwen. Vrienden, familie, collega’s, kennissen verlaten bij bosjes hun man/vrouw. Buiten dat het voor alle betrokken een hele heftige gebeurtenis is, doet het wat met mij. Het proosten op een voorgenomen huwelijk is vervangen door het bieden van een luisterend oor en het uitdelen van tissues. Ik probeer te luisteren zonder oordeel, te helpen zonder ongevraagd advies te geven en er gewoon te zijn. Soms zijn de verhalen verdrietig, onwerkelijk of ongelooflijk. En ik geloof echt wel dat er huwelijken zijn die niet te redden zijn, daarvoor ben ik reëel en nuchter genoeg. Maar in mijn onderbuik blijft het gevoel: ‘wat doen wij dan anders?’

Nieuwe singles
Maar waar ik me het meest over verbaas? Dat de nieuwe singles mij willen laten geloven dat het nu veel beter is. Dat ze meer tijd hebben voor zichzelf: ‘heerlijk af en toe een weekend zonder kids, kan ik helemaal mijn eigen ding doen.’ Er is ineens een enorme dosis egoïsme om de hoek gekomen. Omdat ze inmiddels met velen zijn is het lotgenotencontact ook makkelijk te vinden. Even lekker klagen over die vervelende ex. En daar sta ik dan. Gelukkig getrouwd met de liefde van mijn leven en ik kan er niet over meepraten.

Verbond
Want ik heb ooit ‘ja’ gezegd voor de ambtenaar en voor God. En we zijn niet van plan om uit elkaar te gaan. Ons ja blijft ja. Natuurlijk hebben we onze dalen, wie heeft ze niet. Natuurlijk is het samen hard werken en natuurlijk wil ik ook wel eens een weekend weg zonder kinderen. Het leven biedt vele keuzes. Wel honderden per dag. Ik kies voor mijn huwelijk. Dat is ons verbond, tussen mij, mijn man en God. En ik ben ervan overtuigd dat ons verbond niet verbroken wordt.

Zijn we hiermee een zeldzaam fenomeen? Gelukkig niet. Want er zijn nog heel veel mensen wel bij elkaar. Onze wederzijdse ouders, broers en zussen en goede vrienden. Dus we hopen over een paar jaar een nieuwe achtbaan van feesten in te gaan: 12½-jarige-, 25-jarige-, en 40-jarige huwelijksfeesten.

Op die mooie nazomerdag in september 2004 klonk onze trouwtekst: ‘Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde’ (1 Korintiërs 13:13). En dat is waar ik in geloof.

Lees hier het blog van David Heek en bekijk en beluister het radiofragment van Joram Kaat
http://www.davidheek.nl/als-ons-ja-ja-blijft/

Deel dit bericht:

4 reacties op “Blog: Als ja ja blijft”

  1. Top! En samen met God vind je iedere keer weer de weg naar en met elkaar. Ook wij al bijna 42 jaar.

  2. Het tijdperk van de zelfverwerkelijking eist haar tol. Elke tegenslag in de relatie lijkt te leiden tot aantasting van de afgesproken trouwbelofte. En de omgeving helpt vaak niet bij het helen van de relatie. Maar kiest partij voor 1 van de partners. Vervolgens strandt 1 op de 3 huwelijken. Met veel leed voor de partners…en voor de kinderen. Een troosteloos beeld voor de komende generaties doemt op !? Ups en downs zijn er om te incasseren binnen een belofte van trouw, lijkt mij..

  3. Er voor kiezen Je leven te delen in de beschutting van de aan elkaar geschonken belofte van trouw. Alle flauwe grappen daarover schilderen dat af als het aangaan van een verplichting, waarbij een mens alle vrijheid zou kwijtraken. Wat een oppervlakkige egoïstische onzin. Die belofte van trouw weet al vooraf heel goed van de ups en downs. Die durft naast alle rozengeur en maneschijn ook te spreken over in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, bij ziekte en gezondheid hoeder van de ander te willen zijn. Trouw is een goddelijke eigenschap. Second love, oftewel vreemdgaan en egoïsme zijn dat goddank niet. Goed verhaal, Karlien, me uit het hart gegrepen.

  4. Dag allen,
    Ik ben een beetje overdonderd door de vele (meest positieve) reacties die ik krijg op dit blog. Niet alleen via deze site, maar ook privé via mail en app. Blijkbaar heb ik iets geraakt. Dit blog is uit mijn hart geschreven en stond met een kwartier op papier (nou ja, bijna dan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.