Blog: askruisje bij de buren

Elsbeth Grutekeblog, Elsbeth GrutekePlaats een reactie

‘Bekeer je, en geloof het Evangelie’: met die woorden krijgen vier vrouwen van de Connect-kring een askruisje op hun voorhoofd getekend door pastor Paul. Met ons vieren zijn we bij de Aswoensdagviering van de RK-parochie Sterre der Zee, onze buren in Open Haven.

Met zo’n 25 mensen nemen we deel aan een sobere viering; een paar liederen, gebeden, Bijbelteksten en een korte overweging. Tot zover is het bekend wat we meemaken. Dat verandert als er in de kerk een vuur ontstoken wordt. Even denk ik, mag dat wel in Open Haven, maar al gauw neemt de aandacht de overhand. Dorre palmtakjes, vorig jaar op Palmpasen uitgereikt, zorgen voor een flink vuur, de vlammen schieten omhoog, de ruimte vult zich met de geur van kampvuur. Ontzagwekkend zijn de vlammen, zeker omdat we net daarvoor een lezing hebben gehoord uit de profeet Joël: ‘ Daarom – spreekt de Heer – keer nu terug tot mij met heel je hart en begin te vasten, te treuren en te rouwen. Niet je kleren moet je scheuren maar je hart.’ Als het vuur is uitgebrand wordt de as besprenkeld met wijwater, de as wordt in een bakje gedaan, flink aangestampt en dan worden we uitgenodigd om naar voren te komen om een askruisje te ontvangen. Eén voor één krijgen we een kruisje op ons voorhoofd getekend met die woorden: ‘Bekeer je en geloof het Evangelie.’ Het is indrukwekkend om mee te maken, en we merken allemaal, zo hoor ik na afloop, dat het iets met ons doet om zo met as getekend te worden. Alsof God ons aanraakt, en ons voornemen om deze 40-dagentijd bewust te beleven, onderstreept en zegent.

Na de viering drinken we een kopje koffie in de hal van Open Haven, onze hoofden getekend met een askruis. Pastor Paul voegt zich bij ons. De viering heeft indruk gemaakt. Waarom? Omdat, zo zegt één van de deelnemers het, je dieper wordt aangeraakt dan met woorden. Omdat je, zegt een ander, zo veel bewuster aan de 40-dagentijd begint dan anders. En zegt een derde, volgend jaar kom ik weer en dan neem ik ook mijn kinderen mee. Pastor Paul legt uit dat er ook nog een andere tekst gebruikt kan worden in de Aswoensdagviering: ‘Erken, o mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.’ Wij zijn stoffelijke mensen die zich opmaken om met Jezus door de komende veertig dagen heen te wandelen. Kwetsbare, feilbare mensen met het verlangen om op weg te gaan met Hem. Dwars door het leven heen. We voelen ons bevoorrecht dat we daarvoor kracht hebben ontvangen in deze mooie viering, samen met onze Rooms-Katholieke broeders en zusters.

‘Ga je met mij de weg die speurtocht heet,
Die ons een glimp van God zal op doen vangen?
Hij bergt een schat waaraan de mot niet vreet
En overstijgt ons allerhoogst verlangen.
Ons doodshemd maakt Hij tot een bruiloftskleed
Om alle liefde levend op te vangen.’

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.