Blog: Be my Valentine….

Karlien Lodewijkblog, Karlien Lodewijk2 Reacties

Valentijnsdag. Elk jaar lijkt het een groter commercieel festijn te worden. Alle winkels liggen vol met rode hartjes en chocola en de radio- en tv-reclames roepen op om je (geheime) geliefde te verrassen. Het lijkt alleen maar te gaan over romantiek, rozengeur en maneschijn. Al in de 14 eeuw schreef Geoffrey Chaucer “For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate” (“want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest”).

Christelijke wortels
Toch heeft deze dag christelijke wortels. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet wist. Er gaan veel verhalen rond over Sint Valentinus, één van deze verhalen is deze:

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer, en huwde het stel. Al gauw kwamen meer paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen, probeerde hij die te bekeren. Keizer Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar welk jaar het was, is onduidelijk (Claudius II regeerde van september 268 tot januari 270, dus dan zou het 14 februari 269 moeten zijn). Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; Van je Valentijn, stond erop.

Ik vind dat mooi: ‘hij vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer.’ Valentinus geloofde in de liefde, dat de liefde sterker is dan het verschil in geloofsovertuiging en niet verstopt moet blijven omdat de wet anders voorschrijft. En hij handelde daar ook naar, maar moest dat met de dood bekopen. Zijn geloof in de liefde deed hem de das om.

Liefde van God
En dan de liefde van God. Ik ben een beelddenker en als ik aan de liefde van God denk, denk ik aan de theorie van Maslow en Lewis (psychologen). Zij hebben het over het bestaan van ‘gift-love’ of ‘being-love’. Liefde als staat van zijn. Niet als ruilproduct of als manipulatiemiddel, maar als iets waar je van overstroomt. Je kunt het zien als een douche die altijd aanstaat. Ook als er niemand onder staat, gaat niet opeens die douche uit. Want liefde is wie je bent: er is genoeg en het kan niet op.

Deel dit bericht:

2 reacties op “Blog: Be my Valentine….”

  1. Karlien Lodewijk, Ik zocht wat info over Valentijn en zodoende kwam ik jouw blog tegen via de afbeelding van Valentijn op Google.
    Ik heb een vraag: mag ik jouw paragraaf over Valentijn gebruiken voor ons parochieblad (tesamen met de afbeelding). Februari is een lastige maand tussen kerst en Pasen in om daar iets zinvol over te schrijven. Maar valentijnsdag leek me een aardige binnenkomer. Dus mijn vraag, hen je er bezwaar tegen om het te gebruiken?
    Het komt te staan in ons parochieblad “het Klaverblad” van de 4 parochies in Heemstede, Bennebroek en Vogelenzang.
    Ik zelf ben de hoofdredacteur van het blad.

  2. Beste Jos, ik heb je zojuist een mail gestuurd. Met vriendelijke groet, Karlien Lodewijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.