Blog: Boeren, burgers en buitenlui

Elsbeth GrutekeblogPlaats een reactie

‘Het zal wennen voor u zijn, dominee, van Amsterdam naar Zeewolde?’ Die vraag, of opmerking, krijg ik geregeld sinds ik in de polder ben gaan werken. En zeker, er is verschil tussen Amsterdam en Zeewolde, maar uiteindelijk wonen er in allebei de plaatsen gewone mensen. Mensen met vragen, met vreugde, met verdriet, mensen die geloven en twijfelen, die ziek worden, die trouwen, die kinderen krijgen en ga zo maar door. Zo groot is het verschil niet tussen de stad en de polder.

Eén ding is wel heel anders. In Amsterdam kwam ik er nooit eentje tegen, behalve misschien op de kinderboerderij, in Zeewolde zijn ze volop aanwezig; de boeren en hun, meestal, grote boerenbedrijven. Onlangs was ik bezoek bij een gepensioneerde boer en zijn vrouw, en al woonden ze niet meer op de boerderij, naast hun huis was nog altijd een grote stal, voor het fokken van paarden. Ik mocht even binnenkijken. Toen ik binnenstapte rook ik het, die vertrouwde geur van de stal, de combinatie van de geur van hooi, mest en levende dieren. Het bracht mij terug naar de Betuwe, waar ik opgroeide, omringd door boerderijen. Mijn ouders waren geen boeren maar hadden wel een oude boerderij gekocht. Om ons heen heel veel boerderijen. Ik kwam er vaak, om eieren te kopen en in een vergiet mee naar huis te nemen, om te spelen bij vriendinnetjes, in het hooi, om paard te rijden, om appels te plukken om een centje bij te verdienen.  Bijzonder dat een geur zoveel herinneringen omhoog kan laten komen.

Deze week las ik ook een serie artikelen in Trouw over de boer in Nederland. Over het mooie beroep, over alle regels waar de boer mee te maken heeft en over de stress die dat op kan leveren. Ook was ik bij een symposium over duurzaam voedsel, daar vertelde een boer dat hij niet in zijn eentje kan zorgen voor duurzaamheid maar dat consumenten daar ook een rol in moeten spelen. Ook toen werd duidelijk dat veel boeren het nodige op hun bordje hebben liggen.

Zo ben ik nu in Zeewolde niet alleen meer dominee voor de burgers maar ook voor de boeren en de buitenlui. Dat vind ik bijzonder. Ik kom graag kijken op de verschillende bedrijven, in het buitengebied en laat het me ook weten als het boerenleven misschien soms wat zwaar kan vallen. In de kerk zijn we er om elkaars zorgen en lasten te dragen. Dat geldt ook voor de dominee.

Nederland, Flevoland, Zeewolde, 24-10-2013; boerderij met zonnepanelen aan de Schollevaarweg (ten noorden van Zeewolde), omgeven door windmolens van een windmolenpark (windpark).
Foto: Siebe Swart

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.