Blog: de vruchten van Corona

Elsbeth Grutekeblog, Elsbeth GrutekePlaats een reactie

Het is nog niet voorbij, de Corona-epidemie, we hebben nog steeds te maken met allerlei maatregelen. Misschien is het dus ook nog te vroeg om terug te kijken op de afgelopen maanden, op wat die ons gebracht hebben. Aan de andere kant, we hebben een paar intensieve maanden achter de rug, waar we op kunnen terugkijken met de vraag wat ze ons gebracht hebben.

Wat zijn de vruchten van die maanden, vroeg ik aan de dames van de Connect-kring, (heren zijn welkom maar komen meestal niet) toen we elkaar deze week weer in het echt konden ontmoeten. Die ontmoeting was al een hele belevenis, in een hele grote huiskamer stonden de stoelen netjes op 1,5 meter afstand van elkaar. De regels van het RIVM keurig nageleefd. De afstand voelt gek, zeker als je elkaar van hart tot hart spreekt. Maar goed, het was in ieder geval al een stuk beter dan via een videobelverbinding.

Hoe dan ook, de vraag was, hoe kijk je terug op de afgelopen maanden en schrijf dat in vijf steekwoorden op. Toen we gingen delen kwamen er zowel goede, als slechte vruchten van de afgelopen tijd naar voren. Goede vruchten zoals rust, concentratie, sterkere familiebanden, waardering voor het kleine, omzien naar elkaar, goede onrust, die je uitdaagt om na te denken en je af te vragen wat je echt belangrijk vindt. En ook de slechte vruchten: ziekte, dood, angst, eenzaamheid, zorgen, hectiek en stress werden genoemd. Een heel rijtje, jullie herkennen er misschien iets van of willen er iets aan toevoegen. Dat kan. Elk van ons wordt uitgenodigd om deze vraag voor jezelf te stellen. Om na te denken over de antwoorden. En ook om jezelf de vraag te stellen hoe je het goede vast kunt houden, en het slechte kunt verwerken.

In de Bijbel staat dat God alles doet medewerken ten goede voor hen die Hem liefhebben. Dat is een mooie belofte, het is ook een belofte die je voorzichtig moet uitspreken. Een uitspraak die je ook kunt gebruiken om verdriet en rouw te snel toe te dekken. Op een andere plek in de Bijbel, in Prediker, staat een andere wijsheid, dat er een tijd is voor alles, een tijd om te oogsten, een tijd om feest te vieren en een tijd om verdriet te zijn, een tijd om te rouwen. Of jij goede vruchten kunt plukken van de corona-tijd, of juist de wrange vruchten, daar gaat ieder mens zelf over. Wat mij opviel in het gesprek met de Connect-kring is dat er veel waardevols is gebeurd in de afgelopen maanden van de intelligente lockdown. Veel waardevols dat we de komende tijd mogen uitpakken, waar we ons bewust van mogen worden en wat, hoop en bid ik, ons dicht bij God brengt. God straft ons niet met ziekten als Corona, Hij is wel dicht bij ons als we ons leven overzien, als schenker van het goede, als trooster bij alles wat ons verdriet doet.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.