Blog: Emmaüsdagen, Helvoirt (15-18 maart 2018)

Karlien Lodewijkblog2 Reacties

Sommigen van jullie weten dat ik in mijn privésituatie de nodige zieken om mij heen heb. Mijn zwager heeft longvlieskanker; ik heb vorig jaar een goede vriend verloren aan alvleesklierkanker; sinds oktober 2017 weet ik dat mijn meervoudig gehandicapte broer ALS heeft in een vergevorderd stadium en dat zijn levensverwachting kort is. Vanwege zijn ernstige beperkingen begrijpt hij niet wat er verandert, maar merkt wel dát er wat verandert. Daarnaast hebben twee vrienden de boodschap gekregen dat zij er rekening mee moeten houden dat vanwege ziekte zij niet meer volledig in het arbeidsproces kunnen terugkeren. En daar sta je dan; iedereen te ondersteunen en dan vergeet je jezelf wel eens. Dat was voor mij aanleiding om mij een weekeinde terug te trekken in een klooster. Ik ben naar de Emmaüsdagen in Helvoirt geweest. Drie dagen in volledige stilte je richten op God en aan Hem al je zorgen en pijn voorleggen en bidden voor bemoediging, verzachten en helen. Telefoon uit, achtergelaten in de auto; even geen whatsapp, mail of nieuws.

De retraite startte op donderdagavond met een broodmaaltijd en aansluitend een inleiding inclusief een kennismakingsronde met alle deelnemers. De avond werd afgesloten met een korte meditatie waarna de deelnemers bijbelteksten meekregen voor de avond/nacht. Elke dag had ik na het morgengebed, met aansluitend het ontbijt, mijn persoonlijke gesprek met een begeleidingsteam. Naar aanleiding van wat ik als retraitant daar vertelde, werd door het begeleidingsteam bijbelteksten aangereikt met de bedoeling deze gedurende de dag te ‘doorleven’. Wat doen deze bijbelgedeelten met je? Wat haal je eruit? En welke boodschap hebben deze teksten voor jou? De opdracht was om aan de hand van de teksten per dag zeker 3 tot 4 keer een uur te bidden tot God. Bidden kent vele vormen; ik koos onder meer voor een gebedswandeling door de Loonse en Drunens Duinen. Vanwege het koude weer met de straffe oostenwind kwam ik niemand tegen. Biddend tot God, met mijn zorgen, pijn en vragen, ontstond er een prachtig heilzame verbinding die louterend werkte. Ik merkte aan mijn lijf dat het ontspande, dat er ruimte kwam voor rust en daardoor nog meer ruimte voor de verbinding, hét gesprek met God. En niet alleen tijdens die wandelingen maar ook tijdens de andere gebeden in de middag, onder meer tijdens de eucharistieviering, en in de avond, ook tijdens het avondgebed, in de kapel en alle overdenkingen gedurende de rest van de dag. Mijn zorgen en pijn kwamen voort uit hoe ik met mijn zwakheid ‘perfectionisme’ omga met het imperfecte (ziekte, overlijden en gemis). In deze bezinningsdagen heb ik de nodige handvatten meegekregen die mij sterker hebben gemaakt om hier op de juiste wijze mee om te gaan: ‘bemin het onvolmaakte’. En je hoeft het niet allemaal alleen te dragen. Door de heilige Geest komt Jezus in je wonen en neemt zo de last van jou op zich. Deze handreiking was voor mij de bemoediging die ik nodig had.

Zijn er nieuwe feiten aan het licht gekomen die ik nog niet van mijzelf wist? Nee, eerlijk gezegd niet, maar de tijd nemen om naar je zwakheden te kijken….daar was het even niet van gekomen. En deze bezinningsperiode heeft daar verandering in gebracht. Dat deze bezinningsdagen in de 40 dagen-tijd, zo vlak voor de stille week plaatsvonden, gaf voor mij een extra dimensie. Want tijdens zijn lijden had Jezus nog steeds oog voor zijn omgeving en naasten, en dus ook voor mij. Zijn liefde voor jou en mij is onvoorwaardelijk!

Hoe ik dit vast hou? De eindopdracht was om een persoonlijk gebed te maken, waarin ik heb opgenomen dank en lof voor de verkregen inzichten, troost en liefde, gevolgd door het bij God brengen van de ‘oude ik’ met de vraag of de ‘nieuwe ik’ verder mag groeien met die nieuwe inzichten. Dat dagelijkse ochtendgebed staat nu op mijn smartphone zodat ik het elke ochtend kan bidden. Geen lang gebed, maar daardoor is de kracht des te groter! De laatste zin is ‘Ik zal Mij door jou laten vinden – spreekt de Heer – en Ik zal in jouw lot een keer brengen’ (Jeremia 29:14a).

Meer informatie: Website Bezinningscentrum Emmaus.

Deel dit bericht:

2 reacties op “Blog: Emmaüsdagen, Helvoirt (15-18 maart 2018)”

 1. Wat fijn Hans dat je dit diepgaande gesprek met Hem met ons deelt!
  Het liefdevolle wonder van heling en innerlijke rust te mogen ontvangen….
  Ook mij raak je met je tekst uit Jeremia 29 op dit moment, meer dan je denkt…
  Zo zien we dat we gezegend zijn en worden door het delen van ons geloof.
  Je bent een dierbare broeder in Christus

 2. Hoi Hans,
  Bedankt voor je verhaal. Het ontroert me want de zin: “bemin het onvolmaakte “ raakt me diep. Ja zeggen tegen het leven zoals het zich aandient is ook de laatste weken heel actueel geweest in ons leven. En het voelt als een essentiële levensopdracht om voluit te leven ondanks lijden en verdriet.
  Ik hoop dat je ook liefdevol kunt kijken naar je eigen perfectionisme en het aan jezelf voorbij lopen, net zo liefdevol als Jezus naar je kijkt.
  Nogmaals dank!
  Hartelijke groet, Marjan Boot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.