Blog: Gemeente-zijn

Ina den Bakkerblog, nieuws2 Reacties

Afgelopen zondag had ik dienst als ouderling bij de Avondmaalsviering in De Sfinx. Het was voor mij de eerste keer dat ik daarbij aanwezig was en ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten.

De Avondmaalsviering is bedoeld voor mensen die niet zo makkelijk meer de diensten in Open Haven kunnen bezoeken. Ze kunnen natuurlijk luisteren via de kerkomroep, maar het delen van brood en wijn is toch iets anders. Daarom zijn deze vieringen in het leven geroepen, en er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Diakenen en ouderlingen zijn op tijd aanwezig om de bezoekers te ontvangen, of eventueel op te halen/begeleiden naar de zaal. Er is koffie of thee, geserveerd in prachtige ouderwetse kopjes van De Oase. Langzamerhand raken alle stoelen rond de enorme tafel gevuld.

De voorganger en de organist komen na afloop van de dienst in Open Haven direct naar De Sfinx en dan begint de dienst.

De kerkdienst zelf is een prachtige mengeling van ‘formele’ liturgie en ongedwongen samenzijn. We zingen liederen uit het liedboek en van Johannes de Heer.

Sommige ouderen worden vergezeld door een (schoon)dochter of  zoon, mooi om te zien dat die beseffen hoe belangrijk het is voor hun moeder of vader. Ontroerend hoe de weinige echtparen die er zijn met elkaar omgaan, voor elkaar zorgen, op elkaar letten. De aandacht van alle aanwezigen tijdens het delen van brood en wijn, de bezieling en tegelijkertijd de eenvoud van een samenzijn in een huiskamer.

Een vorm van gemeente-zijn die ik als heel waardevol heb ervaren.  ’t Scheepke onder Jezus’ hoede vaart niet alleen Open Haven binnen…

Deel dit bericht:

2 reacties op “Blog: Gemeente-zijn”

  1. Wat mooi, Ina. Mooie inkijk geef je. Geeft sterk gevoel van verbinding. Zo blij dat dit gebeurt, zeker nu ook iemand die ik altijd bezocht daar nu woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.