Blog: Gesprek aan tafel

Ria Van der Knaapblog, nieuws, Ria van der Knaap1 Reactie

Het begon aan de ontbijttafel. Zoals regelmatig gebeurt, hadden we ook deze zondagochtend gasten aan tafel. Twee mannen die een paar dagen in de omgeving van Zeewolde met hun boot hadden gevist en de nacht bij ons hadden doorgebracht. Tijdens het ontbijt ontspon zich een boeiend  gesprek. Over allerlei verschillen tussen België en Nederland…….’over de polder met zijn duidelijk planologisch vormgegeven bebouwing van de dorpen en steden; over het mooi aangeklede platteland, boerderijen met regelmatig extra activiteiten als landwinkels, minicampings, energie-activiteiten e.a.  Zo anders dan in België met hun ‘saaie, niet aangeklede platteland’ .

En……… omdat ze wisten dat we naar de kerk zouden gaan, kwam het gesprek als vanzelf op geloof, godsdienst en daaruit voortvloeiende zaken. De verbazing over die vele verschillende kerken (zij kennen maar 2 ‘smaken’) leverde mooie ingangen om te spreken over ons mooie kerkcentrum, over de toenemende verbindingen tussen kerken onderling en christenen. We kregen het over de politiek en de houding van sommige mensen in de politiek die zich christen noemden en er toch in hun ogen geen christelijke standpunten op na hielden.

En toen kwam, zoals één van beide gasten het noemde,  de ‘delicate’ vraag.  ‘Kenden wij ook moslims in ons dorp.’  Want, zo zeiden ze,  bij ons in Ostende is inmiddels één-derde van de bevolking immigrant. En dat ervaarden ze als een toenemend probleem. Integratie verliep niet zo geweldig en zij vermoedden dat dit in Nederland veel beter lukte. ‘Bij jullie spreken ze binnen een jaar Nederlands’ …..  We vertelden van onze AZC’s die we korter en langer geleden in Zeewolde herbergden, en van de honderden mensen die we in die perioden in ons dorp hadden. Over tegenstanders en voorstanders, over de opvang door kerken en de vele vrijwilligers die zich aanmeldden.

En uiteindelijk kwam het gesprek over misschien één van de belangrijkste aspecten van integratie……van christenzijn……..de gastvrijheid.  Begint het uiteindelijk niet bij het gesprek aan de tafel, zomaar thuis met je gezinsleden. Over hoe je dan je houding bepaalt naar nieuwe bewoners van je dorp. En hoe je je huis en je hart kunt open stellen om anderen een thuisgevoel te geven. Te integreren in je samenleving, in je dorp, in je kerk,  in je gezin.

Ja, misschien begint het wel aan de tafel.

welcome message

Deel dit bericht:

Reactie op “Blog: Gesprek aan tafel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.