Blog: Heel de PGZ bakt!

Karlien Lodewijkblog, Karlien Lodewijk, nieuws

11960051_10152974199391822_8388497385441242752_nElk jaar is het vaste prik tijdens de Startzondag: het taartenbuffet. En daarmee waren we als gemeente onze tijd ver vooruit. Sinds Nederland massaal afstemt op ‘Heel Holland Bakt’ is bakken hip! Ook ik kijk met veel plezier naar de –al dan niet mislukte- baksels van de deelnemers aan dit tv-programma en ben stiekem jaloers. Wat een passie, geduld en aandacht om dat ene chocolaatje perfect op de taart te positioneren of om het beslag perfect luchtig te mixen.

Want ik geef toe, ik bak er niks van. Ik kom niet veel verder dan cupcakes bakken met de kinderen op een regenachtige woensdagmiddag. En tot een paar jaar geleden maakte ik appeltaart niet eens met echte appels, maar mikte ik er een paar blikken appelcompote in.

Een taart maken voor Startzondag heb ik dan ook nog nooit gedaan. Maar ik heb wel geproefd van de heerlijke taarten van anderen. En ook in die taarten zit passie, geduld en aandacht. Want al zitten de toefjes slagroom niet perfect evenwijdig op de taart, de taarten zijn met liefde gemaakt. Speciaal voor Startzondag om te delen met anderen. En dat vind ik best bijzonder. Misschien moet ik mijn favoriete taart toch maar eens maken voor deze bijzondere zondag? En voor iedereen die nu ook aan het bakken wil (al dan niet voor Startzondag), dit is het recept van de favoriete appeltaart:

Recept voor homemade appeltaart

Ingrediënten
5 plakjes diepvries bladerdeeg
4 goudreinetten
1 handvol rozijnen
2 dl slagroom (of een pakje houdbare slagroom)*
3 eieren (losgeklopt)
3 eetlepels custardpoeder
Kaneel
Basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker

Voorbereiden
Haal het bladerdeeg uit de diepvries en vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereidingswijze
Beleg de vorm met de plakjes bladerdeeg, ook de opstaande rand. Schil de appels, snijd ze in partjes en meng de partjes met de rozijnen. Doe er naar smaak wat basterdsuiker en kaneel door. Meng in een andere kom de slagroom (gewoon roeren, dus niet stijf kloppen) met het custardpoeder, vanillesuiker en de eieren. Leg de appelpartjes in de bakvorm, giet er vervolgens het custard slagroommengsel over en bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht: