Blog: Het klimaatprobleem is één van de gevolgen van onze onwil om te rusten, om maat te houden

Ria Van der Knaapblog, Ria van der Knaap3 Reacties

Op het eerste gezicht kun je denken dat klimaat en rust niets met elkaar te maken hebben. Bij klimaat denk je misschien wel juist aan actie…….allerlei plannen maken om het klimaatprobleem aan te pakken. Op zich is dat ook belangrijk. Maar bij wat dieper doordenken blijken ook andere factoren uiterst belangrijk.  De Zweed Tomas Sjödin zeg in zijn onlangs verschenen boek ‘Leven vanuit rust’:  het klimaatprobleem is één van de gevolgen van onze onwil om te rusten, om maat te houden.  En Black Friday hielp me om daar nog eens verder op door te denken.

Sjödin schrijft in zijn boek over het nut van tot rust komen en van de noodzaak om maat te houden.  Hij ontdekte steeds meer hoe belangrijk én hoe onderschat rusten is.  Zijn boek  is een bestseller in Zweden en Noorwegen en momenteel het best verkochte boek in die landen. Rusten doe je  omdat het moét.  Niet omdat je te moe bent om nog verder te werken (dan ben je te laat), of omdat je werk af is (het werk is nooit af).

De rust (en hij heeft het in zijn boek met name over de Sabbatsrust als een door de Schepper gegeven geschenk om van te genieten) is bedoeld tegen onze neiging tot mateloosheid.  Jij dénkt dat je wel zeven dagen door zou willen gaan, maar zés zul je er werken. Rusten is niet niets doen. Het is even iets anders doen. De dingen doen die echt belangrijk zijn. Genieten! Of gewoon op de bank liggen.  En hij vertelt van de bank in zijn werkkamer, waar hij regelmatig zomaar even een dutje doet.

De schrijver zegt niet dat het gevaarlijk is om hard te werken. Zijn nadruk ligt juist op het gevaar om niet met vaste regelmaat uit te rusten. En voor hem is het meest ideale één dag in de week. Een collectieve rustdag zou best goed zijn voor onze samenleving maar nu dat in Europa grotendeels is afgeschaft  mag het wat hem betreft  ook best op een andere dag. Maar, zegt hij….. de revolutie van de rust zal vooral in onze huiskamers moeten beginnen. Hij betoogt dat de zondagsrust mensenlevens redt.  Weigeren te rusten vernietigt mensenlevens.  Misschien niet eens van jezelf, maar dan mogelijk van je partner of kinderen. Rusten is niet even alle verantwoordelijkheden loslaten; uitrusten is juist verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid nemen voor wat je het aller dierbaarst is, je eigen lichaam, je gezin, de mensen van wie je houdt.

Bij ‘maat houden’ denk ik niet alleen aan het maat houden tussen werk en rust. Wanneer ik dit schrijf is Black Friday net achter de rug. De mateloosheid ten top. We worden massaal aangemoedigd tot het kopen van spullen, waarvan het nog maar de vraag is of we die echt nodig hebben.  We leven in een cultuur van directe bevrediging. Consumeren in plaats van consuminderen.

Kunnen we  reflecteren op onze keuzes; kunnen we ons gedrag aanpassen, kunnen we maat houden, kunnen we ons matigen. Kunnen we ons afvragen wat werkelijk belangrijk is in ons leven. Kunnen we onze behoefte aan…..van alles en nog wat onder de loep nemen. Durven we ons af te vragen waar ons leefpatroon aangepast zou moeten worden. Hebben we lef genoeg om te consuminderen.  En dan niet alleen in onze aankopen, maar op veel meer terreinen zouden we ons kunnen afvragen of het ook minder kan. Minder afval maken door anders te kopen, minder tijd doorbrengen met social media, en vul maar in. Niet afwachten wat anderen doen, maar actief stappen ondernemen, elkaar positief stimuleren en ondersteunen, samen de schouders eronder zetten. En zo mogen we samen bouwen aan een leefbare wereld voor onszelf en ons nageslacht en doen we recht aan de bedoelingen van de Schepper, die ons de zorg en het beheer van de schepping toevertrouwde.

Deel dit bericht:

3 reacties op “Blog: Het klimaatprobleem is één van de gevolgen van onze onwil om te rusten, om maat te houden”

  1. Mooi onder woorden gebracht, Ria. De mensen/ wij zijn inderdaad soms op hol geslagen, en de 24- uurs economie doet daar ook geen goed aan. Maar, ik ben het helemaal met je eens dat ‘rust’ in onze gezinnen moet beginnen. We hebben allemaal zo onze reden waarom we niet ( meer) gezamenlijk aan tafel kunnen eten, en juist die momenten zijn rustpunten om elkaar Echt te
    ont- moeten.

  2. Mooie blog Ria, het boek staat ook op mijn verlanglijstje voor de Sint. Overigens ligt het boek bij de Book-inn, dus koop het vooral allemaal daar ipv online 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.