Blog – Kiezen voor gebed

Regine Agterhuisblog, Regine AgterhuisPlaats een reactie

Het is inmiddels eind april, ruim een maand nadat de we in de intelligente lockdown zijn beland. We zijn met hoge vaart in een situatie terechtgekomen waar we niet op voorbereid waren. We hebben een verlangen naar de status quo, de vertrouwde situatie waarin we kunnen doen wat we gewend zijn te doen, kunnen afspreken met onze vrienden en familie, plannen kunnen maken voor de toekomst. Tegelijk bevinden we ons in een situatie die gekenmerkt wordt door onzekerheid.

Dat roept allerlei vragen op. Vragen als: hoe lang gaat dit duren? Wat als ik ziek word? Wat als mijn man/vrouw/vader/moeder/opa/oma ziek wordt? Wat als mijn bedrijf omvalt? Wat als ik mijn baan verlies? Kan ik dit alles wel uithouden? Maar ook vragen als: wat betekent dit voor de toekomst? Moeten we niet toch anders leven, anders met de natuur omgaan, anders kijken naar werk, economie, familie, naar wat we belangrijk vinden? Kan dat? En vragen naar God: Heeft Hij een hand in wat er gebeurt? Is hij juist afwezig? Wat wil God voor ons te midden van dit alles?

We hebben geen duidelijk antwoord op veel van die vragen. Ik ben ook voorzichtig met het willen duiden van wat het betekent wat we doormaken, of er iets achter zit en wat voor conclusies we daar dan aan zoeten moeten verbinden. Ik kom daar niet zo ver mee. Meer dan voor het zoeken naar een verklaring voel ik voor het benutten van deze noodgedwongen vertraging van ons leven om God te zoeken. Om de tijd te nemen om niet alleen met elkaar maar ook met Hem te praten. Niet om alle antwoorden te krijgen, wel om al die vragen die ons bezighouden bij Hem neer te leggen in het vertrouwen dat Hij ons hoort en dat hij betrokken is op een ieder van ons, wat onze situatie ook is. Om verbinding te maken met de bron van ons bestaan. Om net als Maria aan Jezus’ voeten te zitten, stil te worden, te luisteren in plaats van te doen. De tijd van doen komt weer, al lijkt het nu misschien ver weg. Zoals de prediker zei, “Voor alles wat gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.” Misschien is dit de tijd van het gebed.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.