Blog: Lopend vuur van Rio

Ds. Lex Bootblog, Lex Boot2 Reacties

Terwijl dit schrijf (3 augustus) heeft de olympische vlam zojuist Rio de Janeiro bereikt. Het vuur is op 21 april met behulp van grote paraboolspiegels door de zon ontstoken in de Griekse stad Olympia. Na een tocht door Griekenland maakte ze vervolgens een lange reis langs 329 steden in Zuid-Amerika om vandaag in Rio aan te komen voor de opening van de Spelen komend weekend. Zo’n 12000 mensen mochten de toorts een stukje dragen. Het is niet zomaar een vlam. Het is een oeroud ritueel dat iets doet met mensen. Ze wekt hoop én protest.

Zeus
In 776 voor Christus werden de Spelen voor het eerst georganiseerd. In het oude Olympia stond de indrukwekkende tempel van de oppergod Zeus, en de Spelen werden aan alle goden van de kosmos opgedragen. Elk jaar ruim voor het begin werd opgeroepen tot vrede tussen steden die in oorlog waren. De vrede die weldadig neerdaalde werd aangehouden tot lang na het sportfestijn. Er is een discus gevonden (de discus van Iphitus) waarop zo’n periode staat beschreven.

De verbinding tussen de Olympische Spelen, religie, en een tijd van vrede heeft dus oude papieren. Door het vuur middels een estafetteloop naar het gastland te brengen zou dit olympische gevoel over de aarde verspreid worden. Thomas Bach, voorzitter van het IOC, sprak bij het ontsteken van de vlam uit dat de Spelen in deze moeilijke tijden mogen verwijzen naar hoop en verbinding tussen volken.

Protest
En zo liep het vuur dus naar Rio. Er is ook dit keer protest. Is dat jammer? Ik denk het niet. Als het inderdaad een symbool is van vrede dan mag ook ronduit gewezen worden op dat wat de voortgang daarvan in de weg staat. De erbarmelijke omstandigheden waaronder arbeiders moesten werken om de megastadions en voorzieningen te bouwen zijn geen teken van gerechtigheid. Het feit dat de favela’s, waar de allerarmsten woonden, rond de stadions zijn opgepimpt tot resorts voor rijken voelt niet hoopgevend. En oja, dan nog die dopingdossiers van de Russen. Had het IOC hier nog een steviger lijn moeten trekken? Het is allemaal politiek.

Godsgeschenk
Toch hou ik graag vast aan het oeroude ideaal van de Spelen waarin een vuur brand dat leeft -soms diep verscholen- in het hart van mensen van alle tijden en plaatsen. Daar kan ook vandaag een goed werking vanuit gaan, in Zuid-Amerika en overal. Van geheel andere orde is dat ik persoonlijk ook wel van de Spelen hou. Vooral atletiek. Dafne en zo. Ons lichaam is een godsgeschenk en -volgens Paulus- “een tempel van de heilige Geest”. We mogen ons verrukken over haar schoonheid, kracht en mogelijkheid.

Die oude Griekse goden kunnen we erbuiten laten, al blijft het leuk erover te lezen. Paulus heeft in de 1e eeuw te midden van die hele santenkraam op de Areopagus een andere richting gewezen. Het vuur van Gods Geest schept werkelijk vrede en heil. Dat vuur brandt pas goed als we ons laten leiden door zijn liefde.

Het reusachtige Christusbeeld verrijst met uitgestreken armen hoog boven Rio. Ik kan niet wachten.

Ds. Lex Boot

Deel dit bericht:

2 reacties op “Blog: Lopend vuur van Rio”

  1. Dankje Lex voor de spiegel van de realiteit:
    Hoop en Verbinding versus Onrecht en Protest
    Het is er allemaal …..

  2. Mooi, Lex. Helemaal eens. Ook stiekum verliefd op Dafne? Sportieve en collegiale groet uit Harderwijk, Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.