De eerste twee weken

Elsbeth GrutekeblogPlaats een reactie

Op 6 mei werd ik een warme, vrolijke dienst als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente Zeewolde. Een mooie aftrap, een afsluiting van een intensieve beroepingsperiode en het begin van mijn werk in Zeewolde. Heel bijzonder om meteen al kennis te kunnen maken met zoveel verschillende mensen door hun aanwezigheid en door hun bijdrage aan de dienst als muzikant, als lector, als beamer, bloemenverzorger, koster enzovoort. Ik zal er nog vaak aan terugdenken, als herinnering aan het begin en omdat het een dienst was waarin ik heel sterk de aanwezigheid van God heb ervaren. God die ons als gemeente en predikant aan elkaar verbindt en God die met ons meegaat in de komende jaren in alles wat we samen gaan beleven, ontdekken en doen. Dat is een prachtige en hoopvolle belofte.

En dan wordt het de maandag na de feestelijke zondag, en wat doet een kersverse dominee dan? Zo’n eerste dag, en de eerste twee weken voelen nog een beetje onwennig. Ik weet nog niet precies hoe alles werkt en ik ken nog lang niet alle mensen. Aan de andere kant, het werk voelt vertrouwd; pastorale gesprekken voeren, diensten voorbereiden, overleggen met werkgroepen, met collega dominee Lex, vergaderen, nadenken over wat nodig is. De komende weken zal ik, naast het reguliere werk, vooral veel afspraken maken om kennis te maken met zoveel mogelijk mensen om een beeld te krijgen van de breedte van de PG-Zeewolde. Laat het vooral weten als u of jij vindt dat ik u niet mag missen in het rijtje kennismakingsgesprekken. En wilt u mij vooral heel vaak vertellen hoe u heet, namen onthouden is niet mijn sterkste kant, niet echt handig voor een dominee.

En wat valt me op in Zeewolde? De uitbundige natuur, de geur van gras als ik met open ramen door de polder richting Hilversum rijdt. De overzichtelijkheid van het dorp vergeleken met mijn vorige werkplek Amsterdam. De actieve mensen, bijna iedereen heeft naast zijn gewone werk een taak in de kerk of op een andere plek. De levendigheid van het centrum waar Open Haven te vinden is. En vooral het verlangen, van bijna iedereen die ik ontmoet, om kerk van de Heer te zijn, om met elkaar steeds meer te ontdekken van wie Hij is. Het is, en blijft, heel bijzonder om daar als dominee een rol in te mogen spelen.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.