Interview met Elsbeth Gruteke

Mannes SchoppinknieuwsPlaats een reactie

Elsbeth Gruteke nieuwe predikant bij Protestantse Gemeente Zeewolde

 “God doet er alles voor om een relatie met je tot stand te brengen”

Elsbeth Gruteke doet op zondagmiddag 6 mei a.s. haar ‘intrede’ bij de Protestantse Gemeente Zeewolde in Open Haven. De dienst begint om 14.30 uur. Hiervoor was de predikante 2,5 jaar verbonden aan de Jeruzalemkerk in Amsterdam. Op maandagmiddag 23 april had ik een interview met haar in de Oude Bieb aan de Raadhuisstraat. Elsbeth zat al snel op haar praatstoel. Ze vertelde heel openhartig over haar komaf, haar puberjaren in Mozambique, de overgang van Amsterdam en Zeewolde en het bereiken van jongere generaties.

Kun je iets over je jeugd vertellen?
“Ik ben op 23 januari 1965 geboren in Wageningen. Mijn jeugd bracht ik door in Lienden, een kleine plaats in de Betuwe. Tussen mijn twaalfde en vijftiende deden mijn ouders ontwikkelingswerk in Mozambique. Daarna kwamen we terug en maakte ik de middelbare school af in Tiel. Mijn ouders hadden in Groningen gestudeerd. In die zin hadden ze niets met de Betuwe. Eigenlijk zijn we altijd een beetje buitenstaander gebleven.”

Je komt uit een atheïstisch gezin en werd later christen. Vaak hoor je het tegenovergestelde.
“Mijn ouders hadden geen van beiden een christelijke achtergrond en waren zelf ook niet zo opgevoed. Vader kwam uit een sociaaldemocratisch milieu in Friesland. Hij zette zich het meest tegen het geloof af, hoewel hij geen frustraties had zoals bijvoorbeeld Maarten ’t Hart. Moeder was wat neutraler. In mijn tienertijd ging ik mij voor het geloof interesseren. Dat vond mijn vader helemaal niks, hij was er fel tegen. Mijn vader vond het ook niet fijn dat ik later bij de EO ging werken. In de loop der jaren gingen het militante en het radicale er wat af bij hem. Bij mij ook trouwens. Vader is in 2015 nog wel bij mijn bevestiging als predikant geweest in Amsterdam. Hij liet er zich niet over uit wat hij ervan vond, maar hij kwám wel. Hij had ook wel gezien hoe mijn leven een heel positieve draai had gekregen door het geloof, al heeft hij dat nooit gezegd. Twee jaar geleden is mijn vader overleden.”

Hoe kwam je dan in aanraking met het (christelijk) geloof?
“Zoals gezegd deden mijn ouders ontwikkelingswerk in Mozambique. Ik ontmoette daar veel mensen die geloofden en mij van alles vertelden over de Bijbel, God en Jezus. Op school waren er vrij jonge docenten die vertelden over hun eigen leven en dat met God. Ik was 13 en op een leeftijd dat ik me af begon te vragen waarom ik op deze wereld was en wat de zin van mijn bestaan was. Ja, ik dacht veel na, ook als kind al.”

Wat is voor jou de kern van het christelijk geloof?
“Dat God er alles voor doet om een relatie met je tot stand te brengen. God heeft iets met je voor en dat kan alleen gestalte krijgen in relatie met hem. Dat is niet iets voor in de toekomst, dat kan nu al. Jouw bestaan maakt deel uit van iets groters. Je wordt gekend door God en mag deel uitmaken van zijn koninkrijk. Dat koninkrijk start niet op het moment dat je leven voorbij is, maar begon al met de komst van Jezus.”

Kende je Zeewolde en de polder al?
“Ik ben één keer eerder in Zeewolde geweest. Mijn zwager opende er ooit een ijssalon. Verder werkt mijn echtgenoot Paul al 25 jaar in het ziekenhuis in Almere. Door zijn werk werd ik een kwarteeuw geleden dus al geïntroduceerd in de Flevopolder. De verbinding was er al en de polder is mij niet vreemd, maar verder zal vrijwel alles nieuw voor mij zijn in Zeewolde.”

De PGZ in Zeewolde vergrijst nogal. In de kerk zitten op zondag veel zestigers, zeventigers en tachtigers. Hoe denk je jongere generaties te bereiken?
“Amsterdam was voor mij een jonge gemeente. Veel kerkgangers waren tussen de twintig en dertig. Ik heb veel gedaan met kringen en gespreksgroepen. Zo kreeg ik een aardig beeld van waar die generatie mee bezig is. Ik verwacht niet dat er in Zeewolde nu ineens drommen twintigers naar de kerk komen, zo werkt dat niet. Maar wat mij betreft gaat er wel wat gebeuren. Oudere mensen denken weleens dat jonge mensen niet meer geïnteresseerd zijn in God en geloven, maar dat is niet zo. Tieners en twintigers zijn wel degelijk geïnteresseerd, maar op een heel andere manier. Ze zoeken naar een vorm die bij hen past. Het is geen toeval dat mijn eerste afspraak er één is met een jeugdouderling.”

Kun je al iets over je intrededienst vertellen?
“Samen met mijn collega Lex heb ik de orde van dienst al gemaakt. Johannes 15 staat centraal, het verhaal waarin Jezus de mensen oproept elkaar lief te hebben. Dat past bij een gemeenschap die een kerk is. De preek zelf moet ik nog schrijven, maar ik heb de grote lijnen al wel in mijn hoofd.”

Mag ik je veel succes wensen bij het werk in je nieuwe gemeente Zeewolde?
“Dank je. We gaan elkaar zien!”

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.