De Diaconale Jongerenreis naar Malawi is een initiatief van de Protestantse Gemeente Zeewolde. Naast het concreet steunen van de Bolera Palms School in Malawi willen we als gemeente de jongeren een stuk levenservaring meegeven en op een praktische manier invulling laten geven aan hun christelijke levensovertuiging. In 2019 gaan we met een groep van 20 jongeren en 7 volwassenen ons steentje bij dragen door af te reizen naar Bolera, Malawi.

Wat gaan we doen?
In samenwerking met Stichting Bolera Palms School gaan we in het vissersdorpje Bolera als hoofdproject de bouw van een lerarenhuis realiseren. De leraren wonen nu erg ver weg van de school. Daarnaast gaan we op de school onder andere in een zestal lokalen elektriciteit aanleggen en ca. 150 stoelen voor de leerlingen fabriceren. Ook gaan we in het dorp zelf  een huisje bouwen waar met HIV besmette weeskinderen worden opgevangen. Daarmee dragen wij bij aan verdere ontwikkeling van de gemeenschap. Bovendien willen we voor de kinderen die in het dorp wonen een speciaal kinderprogramma met leuke activiteiten organiseren.

Waarom doen we het?
Naast dat we de mensen en kinderen in Malawi graag willen helpen, willen we ook veel van deze reis leren. We gaan ervaren hoe anders het leven van kinderen en jongeren in Malawi is. Het is niet vanzelfsprekend dat je naar school kunt gaan. Met onze aanwezigheid zetten we letterlijk de omgeving in beweging en inspireren we tot actie. Dat hebben we geleerd van de vorige Diaconale Jongerenreizen naar Roemenië en Kenia.

Hoe gaan we het doen?
De reis naar Malawi wordt georganiseerd door en voor de jongeren van de Protestantse Gemeente Zeewolde en GKV de Schuilhof. Daarnaast werken we nauw samen met Stichting Bolera Palms School bij de voorbereiding van het hele project. Via de Stichting Bolera Palms School zullen we vooral het contact met lokale gemeenschap over reis, verblijf en de projecten regelen. Om ons project te realiseren zullen we het komende jaar ongeveer € 25.000,- moeten genereren. De reis- en verblijfkosten worden door alle deelnemers zelf betaald.

Het hele jaar kun je aanhaken bij onze stoeltjesactie ‘Fijn dat u/jij ons ziet zitten! Voor € 10,- koop je een klein stoeltje, dat als ophanghaak kan worden gebruikt. Voor elke verkocht klein stoeltje, koopt u eigenlijk een stoel voor een schoolkind in Bolera. En die gaan wij dan weer in elkaar zetten tijdens onze reis. Alvast stoeltjes bestellen? Mail even naar jongerenreis@pgzeewolde.nl, dan houden we ze apart.

Steun ons!
Het komende jaar worden er nog vele kleine en grote acties georganiseerd. We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en zo ook een steentje bij te dragen. Giften zijn van harte welkom op bankrekening NL38 RABO 0139 2290 00 t.n.v. Protestantse Gemeente Zeewolde (o.v.v. Jongerenreis 2019). Onze gemeente heeft een ANBI-status. Dit houdt in dat giften kunnen worden afgetrokken van de belasting. Of sluit aan bij één van onze acties:

12 maart: Bierproeverij
Dinsdagavond 12 maart zet Eetcafé De Mens speciaal voor ons haar deuren open voor een bierproeverij. Gall & Gall sponsort verschillende soorten bier die deze avond geproefd kunnen worden. Er zijn ook allerlei hapjes van Tapas Het Oosten. Aanmelden kan via jongerenreis@pgzeewolde.nl. De kosten bedragen: € 22,50 p.p. Deuren open: 19.00 uur. Start bier proeven: 19.30 uur. Betalen kan contant of per pin ter plaatse.

31 maart: Langste LenteTafel in Open Haven
Op veler verzoek organiseren we weer een gezellige Eetactie in Open Haven. V.a. 18.00 uur is de inloop en om 18.30 uur wordt het buffet geopend door ds. Elsbeth. De kosten zijn € 10,- p.p. inclusief 1 drankje. Je kan ook een extra menu kopen voor de cliënten van de Voedselbank. Deze worden dan aan hen aangeboden. Aanmelden kan alvast via jongerenreis@pgzeewolde.nl. Het menu heeft een lente-thema en we zorgen dat er voor ieder wat wils is!

13 april en 8 juni: Statiegeldactie in het buitengebied
Woon je in het buitengebied van Zeewolde, dan valt er binnenkort een flyer in je brievenbus met het verzoek om lege flessen en kratten te bewaren voor ons. Op 20 april en 8 juni komen we ze halen. Ben je niet thuis? Zet ze bij de brievenbus, dan vinden we ze wel.

27 april: Koningsdag
Je komt natuurlijk ook naar Koningsdag in het dorp en kom dan ook vooral even langs onze kraam! We hebben een klimmuur en een rad van fortuin, dat wil je niet missen!

1 juni: Benefietconcert
In de Schuilhof organiseren we een benefietconcert op zaterdag 1 juni. Een muzikale avond met een diversiteit aan koren en andere muzikale optredens. We kunnen al bekend maken dat in ieder geval het Puttens Mannenkoor aanwezig is en dat ook de Malawigroep zelf iets muzikaals in petto heeft. Kaartverkoop is nog niet gestart. Meer info volgt, maar hou de datum vrij in je agenda!

Juni: Meloenenverkoop bij de Boni
Welke dagen dit worden is nog niet bekend, maar we gaan op een aantal zaterdagen richting de zomer meloenen verkopen voor Malawi bij de Boni.

21 juni: BBQ op de RCN-camping
Op het grote plein op de RCN-camping organiseren we op vrijdagavond 21 juni een midzomeravond BBQ! Aan lange tafels gaan we samen eten! We zijn nog druk bezig met de invulling, maar het belooft een leuk feest te worden met volop activiteiten voor kinderen. Het zwembad van de RCN blijft tot 22.00 uur open, er komt een springkussen, er zijn airtrampolines, een speeltuin en een sportveld met attributen.

Wie gaan er mee?
De groep bestaat uit 20 jongeren:
Anne, Arno, Bart, Erben, Eva, Jurrian, Lennard, Linda, Liv, Maaike, Maresa, Pieter, Robbin, Ruben, Sam, Sarah, Sarie, Stefan, Thijs en Widmiange

en 7 volwassenen:
André, Bert, Carla, Fokelien, Harry, Idelette en Karlien


Contact

www.diaconalereis.nl
jongerenreis@pgzeewolde.nl
En volg ons op Facebook!