Kerkenraadsdag: dienend leiderschap

Ria Van der Knaapnieuws1 Reactie

Zaterdag 23 september vond de eerste kerkenraadsdag sinds jaren plaats.  Een dag met veel ruimte voor onderlinge ontmoeting maar ook met andere mooie onderdelen. We verzamelden om 9.00 uur in de Stille Kern en startten bij de Tuurtoren met een korte opening. Vervolgens was de opdracht om de natuur vanaf de Tuurtoren in stilte te beschouwen en te kijken welke vergezichten/dromen in relatie tot onze geloofsgemeenschap boven zouden komen drijven.

In tweetallen werden ervaringen uitgewisseld. De variatie in de natuur vertelde iets van onze veelkleurige gemeente. Ook verlangen om bij elkaar te horen zoals de natuur ook harmonie laat zien. Op het plateau aangekomen, stond er geurige koffie en heerlijke koek klaar en genoten we van de zon die inmiddels een aangename warmte verspreidde. We boften deze dag enorm met mooi weer. Een Bijbelgedeelte over de Samaritaanse vrouw was aanleiding om meer te delen over onze persoonlijke hoop, verlangens, verwachting. Dit werd gedaan in een ontmoetingskuier door de Stille Kern.

Om 12.00 uur stond een heerlijke lunch klaar in basisschool De Richtingwijzer.
De middag werd gebruikt om na te denken over ‘de kerkenraad als (s)Tuurgroep. Voorzitter Ria van der Knaap nam ons mee in een powerpointpresentatie over Dienend Leiderschap. De kerk is geen organisatie maar geloofsgemeenschap. Als kerkenraadsleden en werkgroepleden geef je leiding in navolging van Jezus, die ons dienend leiderschap leerde en zelf het grote voorbeeld was/is. Augustinus zei ooit: ‘De leider moet vooral zorgen voor een atmosfeer waarin mensen zich zo veilig voelen dat zij de waarheid kunnen spreken met het doel elkaar te laten groeien.’  Dienend leiderschap ontlokt betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid. In een kerkenraad is het onmisbaar om tijd in te ruimen voor de gezamenlijke onderstroom:  de bijbel mag elke vergadering opengaan; het geloofsgesprek mag gevoerd worden en gebed is onmisbaar. Kerkenraadsleden mogen zelf groei- en voorbeeldgroep zijn.  Alle ambtsdragers mogen samen de visie helder houden. Wat is onze hoop, droom en waar willen we naartoe.  Het gaat er niet om dat we ons afvragen of we de dingen goed doen, máár of we de goede dingen doen.  Werkgroepen zijn geen eilandjes maar belangrijke onderdelen in het geheel en samen bouw je aan de geloofsgemeenschap.
Om half drie werd de dag met een korte viering afgesloten.

Deel dit bericht:

Reactie op “Kerkenraadsdag: dienend leiderschap”

  1. Een zeer waardevolle dag, lijkt mij. Boeiend en beeldend beschreven. Mooi beeld ook: vanaf de Tuurtoren ( het zou op gelijke hoogte moeten en niet vanuit de hoogte, maar dat terzijde) de gemeente, elkaar, in alle veelkeurigheid te “aan-schouwen” en waarderen, niet zonder elkaar kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.