Advents- en Kerstvieringen 2017

Karlien Lodewijknieuws

Ook dit jaar ben je met Advent en Kerst van harte welkom in Open Haven om één of meerdere van onze vieringen bij te wonen. Hieronder vind je een overzicht van alle geplande diensten.

Adventvespers op 3, 10 en 17 december
Op de eerste drie adventszondagen zal van 19.00 tot 19.30 uur een adventsvesper gehouden worden. De 4e Advent valt dit jaar op 24 december en dan vieren we ’s avonds Kerst met twee bijzondere diensten. In de vespers zullen de beide predikanten voorgaan samen met enkele gemeenteleden. We zullen telkens een Psalm van verwachting lezen en zingen, een tekst uit Paulus’ brief aan de Romeinen lezen en overdenken, mediteren bij adventsschilderijen van Wijnanda Heslinga–van Dijk en luisteren naar meditatieve muziek. Daarbij bidden en zingen we samen over onze hoop op Gods toekomst van vrede.

‘Kind op Schoot’ dienst op 24 december om 18.30 uur

Kerst, het feest van het licht, het feest dat we samen met elkaar de geboorte van Here Jezus mogen vieren. We willen de allerkleinsten natuurlijk ook actief hierbij betrekken. Daarom nodigen we jou en je (klein)kinderen uit samen met ons het kerstverhaal te beleven. Deze traditionele viering is natuurlijk weer helemaal afgestemd op de kinderen.

Natuurlijk worden in deze viering de vier adventskaarsen aangestoken met het passende lied: “Kijk, wij doen de kaarsen aan”. Vervolgens zullen we samen met de kinderen gedurende de viering nog meer liedjes zingen over dit mooie feest. Uiteraard komen de ‘echte’ klassieke liedjes voorbij, maar misschien zit er ook een liedje tussen die je of de (klein)kinderen nog niet kennen. Het kerstverhaal zelf vertellen we graag met behulp van de kinderen, zodat het een echte interactieve dienst wordt. We nemen de kinderen deze avond graag aan de hand om het kerstverhaal samen te horen en te beleven. Dit doen we deze keer niet alleen met de kinderen, want er komt een bijzondere gast langs, die de hulp van de kinderen hard nodig heeft. Hoewel deze viering draait om de kinderen tussen 0 en 6 jaar, zijn natuurlijk ook ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en ooms en tantes van harte welkom. We vinden het fijn om na de dienst, ongeveer om 16.30 uur, samen iets te drinken om elkaar nog even te ontmoeten, na te praten en kennis met elkaar te maken.

Kerstavond, op 24 december, 20.00 uur door ds. Lex m.m.v. de cantorij
Dit wordt echt weer zo’n prachtige warme kerstavonddienst! Voor de hele familie, en voor wie deze avond bij je op bezoek is. We zingen vertrouwde kerstliederen die in deze dagen nooit mogen ontbreken. Daarnaast heeft de cantorij schitterend repertoire ingestudeerd, door goede musici muzikaal omlijst. Het zal je verrassen. De liturgie is schoon vormgegeven, en er klinkt een boodschap van vrede en heil voor alle mensen. Ja, juist in deze wereld, waar het ook duister kan zijn, is Licht doorgebroken. Vol verwondering staan we rond de kribbe van Bethlehem, en zien we in dat Kind hoe God dichtbij is gekomen, en merken we hoe liefde ons kan raken. Welkom, wie je ook bent!

Kerstnacht, op 24 december, 22.30 uur door ds. Lex m.m.v. het combo
Wow, dit wordt weer vrolijk en gezellig fijn! Kom met je vrienden na je kerstdiner naar deze dienst en maak je kerstbeleving compleet! Bij binnenkomst merk je het al: er valt echt iets te vieren vannacht. Ja, er klinkt een geweldige boodschap dat God in jouw leven dichtbij is. Niet alleen in deze silent night. En dat dat nota bene zichtbaar wordt in een kwetsbaar Kind. Jezus gaat verder dan het diner. We zingen uiteraard bekende oude kerstliederen, begeleidt door de goede sound van het combo. Maar er klinken ook hippe nieuwe liederen, en een kerstmedley. Afijn…kom maar horen en zingen. En ontmoet elkaar in een mooie sfeer. Tot dan!

Eerste Kerstdag, op 25 december: diensten om 9.00 en 11.00 uur door ds. Harry
Hoe kan dat toch, dat zovelen met Kerst naar de kerk gaan. Kennelijk raakt het Kerstevangelie ergens diep in ons een gevoelige snaar. Johannes heeft het daarover in Johannes 1:1-14, van oudsher de lezing van Kerstmorgen. Daarin geen verhaal, geen herders, schapen en stal, geen koningen of wijzen en geen engelen, maar een lied; een lied over de schepping, waarin Genesis 1 meeklinkt, maar overstemd wordt in een groot visioen van ‘de menswording van het Woord’! Raadselachtige taal en diepzinnige beelden, maar voor wie het verstaat: hoopvolle woorden van Gods verbondenheid met de wereld. Daar schreef Jeremia ook profetische woorden over, in hoofdstuk 31:31-34, over die intieme verbondenheid van God-met-ons. Laten we gaan zien….. ja, zoals de herders en de wijzen!….In beide diensten zullen koperblazers van AMVZ, onder leiding van Catharina Keekstra, de samenzang begeleiden en in de tweede dienst zal ook het koor Voice, geleid door Tim Breel, enkele mooie nieuwe liederen laten horen.

Vrijdag 28 december, Top 2000-dienst om 19.30 uur
Muziek raakt het hart, en de Top-2000 is niet meer weg te denken in de laatste week van het jaar. Her en der heb je vast wel aankondigingen gezien van de Top-2000-dienst op 29 december om 19.30 uur in Open Haven. Aansluitend Top 2000-café en borrel. Dit event is onderdeel van de 97 Top 2000-diensten vanuit PKN-gemeenten in ons land. De deuren staan open voor heel Zeewolde en er werken mensen mee van binnen en buiten de PGZ. Ik wil je extra aanmoedigen te komen en je vrienden mee te nemen. Het wordt gaaf!

Zondag 31 december, Oudejaarsdienst om 10.00 uur
Let op: omdat de Oudejaarsdag dit keer op zondag valt is er besloten om van de zondagmorgenviering een echte oudejaarsviering te maken, voor de breedte van de gemeente. Vanavond is er dus geen dienst. Zo komen we om 10.00 uur samen op deze ‘drempeldag’, terugkijkend naar het afgelopen jaar, en in geloofsvertrouwen toelevend naar het nieuwe jaar.  We lezen o.a. Psalm 90: ‘U bent ons een toevlucht geweest, van geslacht op geslacht’.  We tellen onze zegeningen in dankbaarheid, en leggen alles in de hand van die Ene wiens naam is ‘Ik zal er zijn’. Na de dienst ontmoeten we elkaar in goede sfeer bij de koffie.

 

Deel dit bericht: