Kerstuitvoeringen: ‘A New Festival of Lessons and Carols’

Karlien LodewijknieuwsPlaats een reactie

Op zaterdagavond 15 december om 20:00 uur en zondagmiddag 16 december om 15:00 uur is het zover: dan voert het projectkoor in Open Haven ‘A New Festival of Lessons and Carols’ uit. Sinds begin april komen de bijna 70 koorleden wekelijks bij elkaar om onder leiding van Bram Stellingwerf te oefenen. Het programma bevat traditionele Engelse carols en nieuwe kerstliederen, afgewisseld met lezingen. Het koor wordt daarbij begeleid door piano, orgel, fluit en blazersensemble en voor de bezoekers is er volop gelegenheid mee te zingen. De lezingen worden gedaan door René Steunenberg. De entree bedraagt € 8,- en voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang gratis.

’A Festival of Lessons and Carols’ is nog steeds erg populair. Deze laagdrempelige kerstviering ontstond aan het begin van de 20e eeuw in Engeland. Aan de hand van lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament wordt het kerstverhaal verteld en deze lezingen worden afgewisseld met koorwerken en samenzang. Dit project bevat 6 traditionele Engelse carols en 7 nieuwe kerstliederen. Bij de carols zitten onder meer ‘Away in a manger’, ‘God rest ye, merry gentleman’ en ‘Hark! The angels sing’, maar dan in het Nederlands. Alle traditionals zijn hertaald en de nieuwe kerstliederen zijn van oorsprong Nederlandstalig. In dit project wordt een oud verhaal opgefrist met woorden en muziek van deze tijd. Niet alles is nieuw. Er klinken nog veel vertrouwde geluiden, woorden die meteen op z’n plaats vallen. Er blijft genoeg over om de traditie geen geweld aan te doen.

Dit is al weer het 10e project van het koor sinds 2004. In al die jaren hebben honderden zangliefhebbers actief meegezongen en vele belangstellenden hebben de uitvoeringen en andere activiteiten bezocht. De belangstelling voor dit project lag ver boven verwachting. Dachten we vorig jaar met 60 koorleden het absolute maximum zo ongeveer wel bereikt te hebben, blijken er toch nog meer te kunnen komen. Meer informatie over deze uitvoeringen en het koor is te vinden op de website www.projectkooropenhaven.nl en we zijn ook te volgen op Facebook.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.