Moreel beraad: een nieuwe vorm om met dilemma’s om te gaan

Vorming en Toerustingactiviteiten, nieuwsPlaats een reactie

Morele dilemma’s, we komen ze allemaal tegen. Je kunt eraan voorbijlopen en doen alsof je neus bloedt. Maar je kunt het ook bespreekbaar maken om er op beter mee om te kunnen gaan. Vanuit de bedrijfsethiek is er een methode ontwikkeld om dat te kunnen doen. Dat gaat ongeveer zo. Iemand meldt vanuit zijn persoonlijke of maatschappelijke situatie zo’n moreel dilemma aan. Vervolgens wordt een kleine groep van mensen die zich in dit dilemma herkennen, uitgenodigd om zich hier kort maar intensief mee bezig te houden. In de regel zal dat op een avond zijn, niet meer dan anderhalf uur. Doel van het gesprek is niet om tot een soort oplossing te komen, maar om door verdieping en inzicht een situatie te scheppen waarin je beter met het probleem om kan gaan.

Eigenlijk kent iedereen ze wel: morele dilemma’s. Je hoeft de krant maar open te slaan. Wat zou er met de kinderen van de IS-moeders in Syrië moeten gebeuren? Uit overwegingen van menselijkheid zou je ze moeten terughalen. Maar haal je dan niet evenzoveel tikkende tijdbommen in huis? Wat is in dit geval moreel juist handelen? Een ander voorbeeld uit de krant is het kinderpardon. Moet je kinderen die hier geworteld zijn en zich in dit land thuis voelen toch terugsturen omdat het land van hun ouders veilig genoeg zou zijn? Of kunnen ze hier blijven en wordt daarmee het kwalijke werk van mensensmokkelaars beloond? Maar ook in ons persoonlijke leven treffen we dit soort dilemma’s. Hoe ga je om met de keuzes die het klimaatbeleid van ons vragen? Aan de ene kant willen we van het goede leven genieten maar aan de andere kant zijn er grenzen aan ons consumisme. En: hoe ga je om met een euthanasieverzoek van een geesteszieke naaste?

In het komende seizoen willen we enkele van deze bijeenkomsten houden. Wie een pakkend onderwerp heeft, kan contact opnemen met trefpunt@pgzeewolde.nl

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.