40-dagentijd ‘Dichterbij’

Karlien Lodewijknieuws3 Reacties

Sinds januari is een groep uit onze gemeente begonnen met het instuderen van 6 passie-liederen, die samen ‘Dichterbij’ vormen. De teksten dagen uit om stil te staan en aandachtig te kijken naar wat voor Pasen met Jezus gebeurde. In de komende periode gaan we op verschillende manieren proberen dichterbij dat lijden en sterven van Jezus te komen, erbij stil te staan.

De zangers doen dat nu al een tijdje. In de 40-dagen-tijd laten zij de gemeente wekelijks in de kerkdienst hier iets van meemaken. Daarnaast komen er in die periode andere manieren van kauwen op de teksten. Het eindproduct is niet van belang, maar het samen geloven en samen delen is waar het om gaat.

In deze nieuwsbrief vind je een overzicht van alle ‘activiteiten’. Wilt u meer informatie over het project, neem dan contact op met Bart Vrieling (dichterbij@pgzeewolde.nl, 06-39491653)

Voor alle activiteiten geldt: het materiaal is aanwezig en u kunt een vrijwillige bijdrage doen ter bestrijding van de kosten. Opgeven is alleen nodig voor de kruiswegwandeling (24 maart) en het beeldhouwen* (6 april). We hopen u bij een of meerdere activiteiten te mogen ontmoeten, zodat we Dichterbij elkaar komen, in geloof en als gemeenschap. Zo dragen we bij aan ons jaarthema ‘Samen geloven, samen delen’.

*Het beeldhouwen gaat niet door in verband met te weinig aanmeldingen.

Namens de projectgroep ‘Dichterbij’,
Marry van Berkel, Gerrieke Blikman, Edwin Mierop en Bart Vrieling.

DatumActiviteitCategorieTijdContactpersoonLocatieOpgeven?
zondag 10 maartDichterbij VerwoordGespreksvormNa de dienstTienke DrostKerkzaal
zondag 10 maartDichterbij VerbeeldCreatiefNa de dienstGerrieke Blikman en Erik TimmermanSchokker
zondag 17 maartDichterbij VerbeeldBloemschikkenNa de dienstMarijke Bosman en Janneke RoosJol
zondag 17 maartDichterbij VerbeeldCreatiefNa de dienstMarjan BootSchokker
zondag 17 maartDichterbij VerbeeldCreatiefNa de dienstMarianne en Janien DijkstraEnter
zondag 17 maartDichterbij BewandeldWandeling15.00 uurEdwin Mierop en Lex BootStartpunt: Bij ds. Lex, Naarderweg 4
zondag 24 maartDichterbij VerbeeldCreatiefNa de dienstMarjan BootSchokker
zondag 24 maartDichterbij BewandeldWandeling16.00 uurJan KlopOpen HavenJa, zie hieronder
zondag 31 maartDichterbij VerwoordGespreksvormNa de dienstElsbeth GrutekeKerkzaal
zondag 31 maartDichterbij VerbeeldBloemschikkenNa de dienstMarijke Bosman en Janneke RoosJol
zondag 31 maartDichterbij VerbeeldCreatiefNa de dienstGerda MeijerSchokker
Zondag 31 maartDichterbij VerbeeldActiefNa de dienstMarianne en Janien DijkstraEnter/kerkplein
Zeeuws Knoopje, DrontenJa, zie hieronder
zondag 7 aprilDichterbij VerwoordGespreksvormNa de dienstRob de BesKerkzaal
zondag 7 aprilDichterbij VerbeeldCreatiefNa de dienstGerda MeijerSchokker
zondag 14 aprilNóg DichterbijZang/verwerkingNa de dienstBart VrielingKerkzaal

Zondag 10 maart – ‘Dichterbij’

Dichterbij verwoord
Het eerste lied ‘Dichterbij’ doet wat de titel zegt : het nodigt uit om dichterbij te komen… Na de dienst lezen we het lied door, kijken we wat het ons zegt en wat ons mogelijk raakt. Door uiteindelijk een kernwoord/kernzin uit het lied op een kaartje te schrijven, maken we een (persoonlijke) ’gedachtensteun’ voor in de 40-dagentijd. Tienke Drost zal het geheel leiden/begeleiden.

Dichterbij verbeeld
Op een beeldende manier kunnen we aan de slag met woorden uit het eerste lied, zoals fluistering en tinteling. Het lichte van de tinteling, het niet-dwingende van de fluistering, het ondoorzichtige van de schemering … met die elementen gaan we spelen. Gerrieke Blikman en Erik Timmerman hebben de leiding.

Zondag 17 maart – ‘Een Koning’
Dichterbij verbeeld
Marijke Bosman en Janneke Roos zullen zich met ons verdiepen in de tekst door het maken van een bloemverwerking. Deze keer gaat het over de inhoud van het lied ‘Een Koning’. De bedoeling is niet : een mooi bloemstuk maken, maar ons richten op wat het lijden van Jezus inhield en wat de ‘reden’ ervan was. Er is plek voor maximaal 25 personen.

Dichterbij verbeeld
Na de dienst van 17 maart is er in Open Haven een kortdurende verbeelding van de tekst van het lied ‘Een koning’ op klein formaat papier met eenvoudig kleurmateriaal o.l.v. Marjan Boot.

Dichterbij verbeeld voor kinderen
In Enter kan er vandaag geknutseld worden . We maken een koning mét een doornenkroon. De leiding is in handen van Marianne en Janien Dijkstra. Bedoeld voor kinderen uit groep 1 t/m 8.

Dichterbij bewandeld
Op 17 maart is er in de middag een spirituele natuurwandeling van het pioniersteam Onder de wolken. Het startpunt is bij Kaap Flevo en de wandeling start om 15.00 uur. De leiding is in handen van Edwin Mierop en Lex Boot.

Zondag 24 maart – ‘Hoe kan het?’
Dichterbij verbeeld
Na de dienst van 24 maart is er in Open Haven een kortdurende verbeelding van de tekst van het lied ‘Hoe kan het ?’ op klein formaat papier met eenvoudig kleurmateriaal o.l.v. Marjan Boot.

Dichterbij bewandeld
Deze zondag is er om 16.00 uur een kruiswegwandeling o.l.v. Jan Klop. Het lied “Hoe kan het?” vertolkt het onbegrip en de verbijstering en de emoties van de toeschouwer van het lijden.  Het is de steeds terugkerende vraag “waarom treft het kwaad goede mensen?”. We lopen met enkele tochtgenoten een ‘kruisweg’. Dat is een wandeling langs enkele markante punten in ons dorp. Bij elk punt lezen we met elkaar een van de vragen van het lied en spreekt, zwijgt, overdenkt al gaande met elkaar de tekst.

We eindigen met een eenvoudige broodmaaltijd en delen brood, water en onze ervaringen van onderweg.

Opgeven is noodzakelijk i.v.m. de maaltijd en kan bij Jan Klop (jan.klop1@gmail.com of 06-53873656 of mondeling). Start- en eindpunt: Open Haven. Meenemen : wandelschoenen en zo nodig paraplu.

Zondag 31 maart – ‘Ónze last’

Dichterbij verwoord
‘Genade’ is het kernwoord bij lied 4 ‘Ónze last’. Na afloop van de dienst gaan we hierover met elkaar in gesprek aan de hand van vragen als: ‘wat betekent genade? ’, ‘ken je uit je eigen leven momenten van genade?’, ‘wat is de schakel/het verband/de link met het leven van Jezus?’. Het gesprek wordt geleid door ds. Elsbeth Gruteke.

Dichterbij verbeeld
Marijke Bosman en Janneke Roos zullen zich met ons verdiepen in de tekst door het maken van een bloemverwerking. Deze keer gaat het over de inhoud van het lied ‘Ónze last’. De bedoeling is niet : een mooi bloemstuk maken, maar ons richten op wat het lijden van Jezus inhield en wat de ‘reden’ ervan was.  Er is plek voor maximaal 25 personen.

Dichterbij verbeeld
Na het nogmaals horen van het lied en in stilte de tekst op ons in te laten werken, zetten we met verschillende materialen de beelden op papier. Je hoeft geen enkele ervaring met tekenen of beeldend werken te hebben. Door de goed uitvoerbare duidelijke tekenopdrachten kan je genieten van wat er zichtbaar wordt. Het gaat om de reis van het spelen met vorm en kleur, dat is de bestemming. Reisleider is Gerda Meijer. We gebruiken soft pastelkrijt op zwart papier, met als thema’s ‘Je last neerleggen’ en ‘Breng Licht in het donker’.

Dichterbij verbeeld voor kinderen
Voor de kinderen is er na de dienst een estafette. Als je je last deelt met anderen, is die ineens een stukje minder zwaar. Deze activiteit wordt door Marianne en Janien Dijkstra begeleid in is in Enter, of bij mooi weer buiten op het kerkplein.

Zondag 7 april – ‘Zonder Hem’
Dichterbij verwoord
Na de dienst gaan we met eigen ogen kijken naar wat de fotografen op beeld hebben vastgelegd. Wat zie ik? Wat zie jij? En wat zegt het me? Daarover gaan we met elkaar in gesprek o.l.v. Rob de Bes.

Dichterbij verbeeld
Na het nogmaals horen van het lied en in stilte de tekst op ons in te laten werken, zetten we met verschillende materialen de beelden op papier. Je hoeft geen enkele ervaring met tekenen of beeldend werken te hebben. Door de goed uitvoerbare duidelijke tekenopdrachten kan je genieten van wat er zichtbaar wordt. Het gaat om de reis van het spelen met vorm en kleur, dat is de bestemming. Reisleider is Gerda Meijer. We gebruiken vandaag kleurpotloden en tekenen in een mandala. De cirkel/ mandala is een veilige ruimte. Het thema is ‘Bevrijd en zonder oordeel zijn’.

Zondag 14 april – Alleen maar liefde

Nóg Dichterbij
Vóór de stille week komen alle verwerkingen na de dienst samen. De liederen zijn nog een keer te beluisteren en er worden foto’s getoond van wat er de afgelopen weken is gebeurd.

Deel dit bericht:

3 reacties op “40-dagentijd ‘Dichterbij’”

 1. ik heb veel belangstelling voor het koor ‘ dichterbij’ maar kan er zondag niet bij zijn.
  Ook mijn buurvrouw heeft misschien belangstelling.
  Hoe kan ik op de hoogte gehouden worden en waar kunnen we ons eventueel opgeven?
  m.vr.gr.

 2. Beste Catherina,
  Bedankt voor je interesse in het koor. Via het mailadres trefpunt@pgzeewolde.nl kunt u zich opgeven en meer informatie vragen.
  Met vriendelijke groet, Karlien Lodewijk

 3. Zal de griep zich meester gemaakt hebben van mij?
  Van hoest en keelpijn heb ik last. Ik kan niet naar de kerk.
  Maar gelukkig kan ik dankzij internet en Kerkomroep de dienst volgen.
  Maar waar is de (link naar) beamer-presentatie? Nergens te vinden, helaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.