Blog: Toeval bestaat niet

Karlien Lodewijkblog, Karlien Lodewijk3 Reacties

Daar sta je dan. Bovenop een tafel voor in de klas. In het middelpunt. Ik zie dat je je tranen wegslikt en geef je een bemoedigend knikje. De juf vertelt nu dat het echt jouw laatste schooldag is. Jij neemt afscheid. Van je klas, van je juffen en van je school. Je krijgt een afscheidsboekje, gelukwensen en een laatste knuffel van juf. Je laat me niet los, je houdt mijn hand vast totdat we het schoolplein af zijn. Ik voel je verdriet, je spanning en ik zie je tranen. Ik slik mijn tranen weg en geef je een knuffel.

Keuzes
Jouw vader en ik hebben de keus gemaakt om je na de vakantie op een andere school te laten starten. Natuurlijk hebben we aan jou gevraagd wat je ervan vond. Maar hoe kun je de consequenties overzien als je pas acht jaar bent? En hoe kunnen we jou duidelijk maken waarom we deze keus hebben gemaakt? Hoe leggen we uit dat de kinderen waar je al vijf jaar mee in de klas zit na de zomer niet meer zo vaak ziet.

Toeval
Ik geloof niet in toeval. Vorige week tijdens het sorteren van oude boeken kwam ik onze trouwbijbel tegen. Ik bladerde wat en mijn oog viel op de volgende tekst uit Jeremia 29, vers 11:  

Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.

Waarom valt mijn oog op dit stukje? Dit had ik net even nodig. Ik kies voor jouw geluk, voor jouw toekomst. Het plan was er al toen jij geboren werd, het stond vast. Alleen moesten wij voor jou nog de juiste keuze maken.

We staan achter onze keuze en jouw verdriet van vandaag zal naar de achtergrond verdwijnen. Je 1e schooldag zal spannend zijn, maar ook dan houden we je hand vast tot je het zelf kan. We hebben vertrouwen dat het goed komt, dat je opbloeit en dat je jezelf durft te zijn. Met al je talenten en je uitdagingen.

Bij je afscheid kreeg je een kaart met de tekst:

Leef! Sla je vleugels uit! Een nieuwe schepping, een nieuwe begin.
Leef! Sla je vleugels uit! Laat God jou leiden de wereld in.

Toeval? Nee, God heeft ons geleid tijdens het keuzeproces. Het is goed.

foto blog

Deel dit bericht:

3 reacties op “Blog: Toeval bestaat niet”

  1. Mooi Karlien 🙂 Ik geloof ook niet in toeval … En van verlieservaringen leren we dat er meerdere mogelijkheden zijn ….. Dat er meer is dan alleen de school waar je tot nu toe op zat 😉 Een mooie ervaring voor je acht-jarige zoon!
    Groetjes, Josien

  2. Wat een mooie weergave van jullie gevoelens en vertrouwen. Mooie teksten om onderweg te zijn naar de toekomst. Bemoedigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.