Voleindingszondag

Elsbeth GrutekenieuwsPlaats een reactie

‘Koester de namen die wij hier gedenken,
dat zij geborgen zijn in uw genade
ingelijst in licht, bij u en bij ons’

Dit is het lied dat op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, ook wel Zondag van de Voleinding of Eeuwigheidszondag genoemd, klinkt bij elke kaars die wordt aangestoken voor één van de twaalf overleden gemeenteleden uit de Protestantse Gemeente Zeewolde uit het voorafgaande kerkelijke jaar. Op deze ‘oudejaarsavond’ van de kerk staan we stil bij hen, hun familieleden of vrienden werden uitgenodigd om de kaars aan te steken. We stonden ook stil bij alle andere geliefde overledenen, die we in ons hart meedragen. Ook voor hen werden kaarsjes aangestoken. Veel gemeenteleden maakten van die gelegenheid gebruik. In vertrouwen spreken wij uit dat zij geborgen zijn in de hand van Hem bij wie de bron is van alle leven. In dat eeuwig licht van Gods liefde willen we hen herinneren!

Deze zondag heet ook Christus koning. We gedenken en, tegelijkertijd, plaatsen we onze geliefden, en onszelf, in het licht en de toekomst van Christus. Zijn werk is nog niet klaar, we mogen uitzien naar het moment waarop dat wel zo zal zijn. Met de voleindingszondag komt het kerkelijke jaar ten einde. De eerste Advent op 2 december, is de eerste zondag van het nieuwe kerkelijke jaar. Een tijd van uitzien naar de geboorte van Jezus.

Bij de bloemen
De verschillende kleuren van de rozen geven een beeld van de verscheidenheid van de overledenen met daarbij vruchten als symbool dat hun leven vrucht heeft gedragen. De grassen staan symbool voor vergankelijkheid, de klimop als beeld van Gods trouw aan de mensen.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.