Zorgzame Kerk – Kerk-zijn in een participatiesamenleving

Karlien LodewijknieuwsPlaats een reactie

Kerken zoeken naar hun rol in de participatiesamenleving. Zorgzame Kerk wil kerken helpen om ondersteuning te bieden aan zorgafhankelijke mensen. Dit biedt de kerk nieuwe kansen om van betekenis te zijn in de lokale samenleving, ook als er misschien sprake is van krimp. Het gaat soms om kleine dingen die verschil maken, om anders te kijken naar wat je al doet en in te zetten waar je goed in bent.

  1. De kerk(leden) zet(ten) zich in voor kwetsbare, zorgafhankelijke mensen in een isolement; hierbij gaat het om ouderen, mensen met een beperking of mensen met psychische problematiek. De focus ligt in de eerste plaats op eenzaamheid en isolement, niet op armoede en vluchtelingenproblematiek, al zijn er ook raakvlakken.
  2. De kerk doet dit voor mensen binnen én buiten de kerk

Het projectteam Zorgzame Kerk wil lokale kerken ondersteunen bij het worden of zijn van een zorgzame kerk. Wat heeft u nodig? Wat past bij uw gemeente en wat hebt u al in huis? Of wat weerhoudt u ervan om mee te doen? Zorgzame Kerk zijn gaat vooral om aandacht hebben voor mensen. Er zijn, tijd hebben om te luisteren. En tegelijkertijd gaat het om het bieden van praktische hulp en sociale ondersteuning. Daarom is samenwerking tussen diaconaat en pastoraat is heel belangrijk.

Onderwerpen waarover we nadenken en over in gesprek gaan als we een zorgzame kerk willen zijn.

  • Bezinning – wat is onze motivatie om een zorgzame kerk te willen zijn?
  • Draagvlak in de gemeente- betrokkenheid, proces, besluitvorming zijn enkele steekwoorden
  • Lokale inventarisatie – kort gezegd: wie wonen er in de omgeving en waar is behoefte aan?
  • Inzet van talenten – wat heb je ‘in huis’ aan talenten en mogelijkheden?
  • Hoe pak je het aan? – Waar en hoe begin je? Wie doet wat? Communicatie! Organisatie.
  • Vrijwilligers – werven, boeien en binden van vrijwilligers
  • Doelgroepen – ouderen, mensen met een beperking en/of psychiatrische problematiek, mantelzorgers, jeugd? Welke keus maak je?
  • Samenwerking – met kerken/diaconale platforms, lokale zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, sociale wijkteam, lokale overheid

Workshop Zorgzame Kerk

De diaconie en de werkgroep pastoraat houden op dinsdag 30 januari 2018 van 19.30-22.00 uur een workshop Zorgzame Kerk in Open Haven, in samenwerking met het projectteam Zorgzame Kerk van PKN Nederland. Er is een tweede bijeenkomst op dinsdagavond 13 februari 2018.

In onze huidige participatiesamenleving is hulp erg belangrijk. Een ander willen helpen, waar je kunt. Ook de kerk is zoekende naar zijn rol om ondersteuning te bieden aan zorgafhankelijke mensen. Mensen die geen of een klein netwerk om zich heen hebben op wie ze terug kunnen vallen. Ouderen, maar ook mensen met een beperking, jongeren met problemen, mantelzorgers etc. Alle kwetsbare eenzame mensen in onze lokale samenleving.

Het gaat soms om kleine dingen die verschil maken, om anders te kijken naar wat je al doet en in te zetten waar je goed in bent.

Het projectteam Zorgzame Kerk gaat deze avond met ons in gesprek over hoe we een Zorgzame Kerk kunnen zijn of worden. Wat hebben we nodig? Wat past bij onze gemeente en wat hebben we al in huis? Of wat weerhoudt ons ervan om mee te doen?

Wil je meedenken, heb je interesse, zie je mogelijkheden of kansen, meld je dan aan. Wij zien uit naar je komst.

Janny Maljaars, Werkgroep Pastoraat j.maljaars@planet.nl
Etty Schipper, Diaconie ettyschipper@gmail.com

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.